Actueel

 

 

Voor deze rubriek heb ik vandaag een gedicht geselecteerd van Christina Guirlande. Het gedicht Veronderstelling is niet in opdracht geschreven, noch een antwoord op mijn vraag om een literaire neerslag van dit coronatijdperk te verwerken. Het schrijfsel dateert van enige tijd terug, maar geeft weergaloos het brokkenparcours weer waarin wij ons vandaag bevinden. Een wereld die zich rekt en strekt als elastiek, en om de haverklap verandert. Een wereld die duidelijk duiding nodig heeft, perspectieven biedt, zodat wij eindelijk weer een beetje normaal ons ding kunnen doen.

  

VERONDERSTELLING

Misschien had iemand luidkeels
zijn angstdroom verwoord,
waren al de anderen hem
in het schemerdonker gevolgd,

had één iemand eigenzinnig
een andere weg ingeslagen,
had net die iemand
de nauwe uitweg ontdekt,

keerden al de anderen uitgeput
op hun stappen terug,
vond het water opnieuw
de bedding van de rivier,

werd alle verlies vergoed,
stak iemand aan de overkant
wuivend zijn hand op,
werden beide oevers weer groen,

kwam het morgenlicht aangewiekt
met de nieuwe zang van de vogels.

Christina Guirlande

 

 

Erna Leys – intimiteit troef

Erna Leys laat ons plaats nemen aan haar ateliertafel. Het teken- en schildersmateriaal ligt binnen handbereik en een tweetal schilderijtjes wacht op de goedkeuring van onze kritische blik. De spanning is te snijden, In de waan het onzichtbare zichtbaar te maken, herschept en herschikt zij de speler in zichzelf, tekent wat haar heeft getekend, kwetsbaar en weerloos, de pijn van het zijn voorbij. Broos en sensueel doemen in de ijle leegte twee nest- , noot- of schelpvormige structuren op. Bengelende tentakelarmen zoeken houvast. Het oog wordt gefocust op het intrigerend hemelsblauw van de opening waarin een baarmoederlijke ruimte schuil gaat als een potentiële leegte. Een intieme, ietwat benauwende sfeer knijpt gulzig in de ziel. Verbeelding en gelijkenis wijken, twijfelend absorberend als een aangedampte spiegel. Schuilt hier een kreet van huivering, trauma, beklemming, van door nachtmerries doorleefde duisternis, van existentiële angst? Voor haar die tekende, betekent het wellicht ook bevrijding, middel tot handhaving, teken tot bestaansrecht, uiting van levensaanvaarding.
Associatieve beeldtaal die aanspoort tot communicatie, tot meer dan louter kijken naar een mooi plaatje.
Erna Leys uit zich vooral als plastisch kunstenaar die begeesterd is door de verrassende en eigenzinnige veelzijdigheid van de collage en de assemblage. Afgeleid van het woord coller, wat plakken betekent, vormen schaar, lijm, foto- en krantenknipsels, droge planten, gescheurde affiches en tekeningen haar wezenlijk instrumentarium naast penseel, verf, bister, potlood, pen, inkt en zuurstofwater. Ook de verwerking van de frottage leent zich uitstekend voor haar plastisch onderzoek van het gebied tussen het concrete en het onderbewuste, tussen het gestuurde en het toeval. Als experimenteel kunstenaar sluit haar plastisch gedachtegoed aan bij de kubistische periode van Picasso, bij het dadaïsme van Kurt Schwitters en bij het surrealisme van Max Ernst. Kunsthistorische adelbrieven die zij op een speelse en innovatieve wijze naar haar hand weet te zetten. Haar beeldtaal komt vooral voort uit haar filosofische instelling en uit een haast intuïtieve opvatting van het grote mysterie van de natuur, van de kosmische beleving van de oneindige ruimte waarin de mens maar een speldenprikje is.

Freddy Huylenbroeck

 

 

 

Vorige virtuele ontmoetingen:

Nieuwslezer in Coronatijden door Patrick Auwelaert
Heilige stilte bij Lut D'Hondt
Verba volant: een intiem toevertrouwen geschreven bij de videoschets: in het atelier van Pétra Vanwichelen
De kracht van een witregel door Etienne Colman
Het orfische mysterie bij de sculpturen van Luc Schelstraete
Patrik Rogiers fuit hic
De aristocratie van de lijn bij Herman Claus
Palimpsest van Hilde Goossens
De legende van tekens volgens Luc De Man

 

 

Volg ons op Facebook

Inschrijven op de nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.
Please wait