4/10/2015 - 1/11/2015: Versier me

 

 

GROEPSTENTOONSTELLING - GALERIE

Bevreemdend en verwonderend fungeert de dialoog tussen kunst en mode. Surrealistische kleding, ontwerpschetsen, theaterkostuums, hoeden, juwelen en accessoires uit de eigentijdse modewereld staan oog in oog met schilderijen, sculpturen, fotowerken, objecten en installaties.


De zucht om te behagen, zich op te smukken of tenminste zich te onderscheiden van anderen, zit ongetwijfeld in de menselijke psyché ingebakken. En dat wordt op deze presentatie dan ook uitzonderlijk gedemonstreerd door maar liefst achttien beeldend kunstenaars en (mode)ontwerpers. Ironie en zelfreflectie wisselen speels en theatraals met kritiek, psychoanalyse en zielsverheffing.
Van ingetogenheid tot exuberantie, de opsomming van een resem begrippen is onderhuids ook tastbaar in deze expositie. Zelfs typologisch zijn de woorden facere, façon, fatsoen en fashiongeestverwant aan elkaar. Het Latijnse facere is een manier van doen. Vertaald in het Frans noemt dit la faҫon. Spreekt men over mooie manieren, dan is het woord fatsoen een geijkt standaardwoord om deze betekenis uit te drukken. Linguïstisch beduidt het Middel-nederlandsefachoen eveneens de levenswijze. Verbasterd in de vele dialecten waar de ch-, tch- en ts-klanken vervloeien, zien we in de Oudfranse betekenis van faҫon een verschuiving van de uitspraak naar het Engelse woord fashion, dat vandaag algemeen staat voor mode. Maar uiteraard is versieren in de geest van iemand het hof maken, verleiden en inpalmen, eveneens van toepassing. Kunst en mode lijken wel twee handen op één buik.

En of mode nu al dan niet kunst is, wat maakt het eigenlijk uit? De aantrekkingskracht en wederzijdse beïnvloedingen zijn een feit. Deze presentatie is één overdonderende lofzang en definieert op sublieme wijze het spraakmakend effect dat deze twee werelden op elkaar hebben. Kruisbestuivingen zijn alom tegenwoordig. Mode houdt van kunst, sowieso. En kunst houdt van mode! 

 

Selectie kunstenaars 

Julie De Bleser
Sarah Mannaert
Evelien De Wilde
Luca Van Royen
Emma Van Hoeck
Linda Kinders
Lut D’Hondt
Katrien Everaert
Anja Verbruggen
Linde Fobe
Hilde Goossens
Lieve Van Bever
Lucille Feremans
Juul Bögemann (NL)
Frida van Overbeeke (NL)
Terry De Grave

 

De vernissage gaat door op zondag 4 oktober 2015 om 16 uur met een Toelichting door Freddy Huylenbroeck, curator id+Art

Live Performance door Hilde Goossens, lid idCollectief in de hal 

 

↑ Terug naar boven 

Volg ons op Facebook

Inschrijven op de nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.
Please wait