Actueel

Tree time

van 29 september tot 13 oktober
Kasteel Blauwendael, Waasmunster

De Koolputten Kunstforum en de kunstenaars van idCollectief Kunstkring Hamme nodigen u van harte uit op de opening van de tentoonstelling Tree Time.

Op zondag 29 september 2024 om 11 uur in Kasteel Blauwendael, Kerkstraat 21, 9250 Waasmunster.

Toelichting door Freddy Huylenbroeck, voorzitter, met poëtisch intermezzo door Cecile Van Camp. Het openingswoord wordt gegeven door Jurgen Bauwens, burgemeester van Waasmunster.

De tentoonstelling blijft geopend tot en met 13 oktober 2024, elke zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

Een catalogus/poëziebundel begeleidt deze expositie en kan gereserveerd worden aan de prijs van 10€. Bij verzending wordt een meerprijs van 5€ aangerekend.

Groepstentoonstelling:

Klassiekers: 
Frans VAN KERCKHOVE (1945-2017) - Achiel VAN SASSENBROUCK (1886-1979) - Albert VAN HECKE (1909-1993)
Edmond VERSTRAETEN (1870-1956) - Marcel VAN DRIESSCHE (1925-2012) - Maurits TILLEY (1908-1978)

idCollectief
Christine ROGGEMAN - Herman CLAUS - Hilde GOOSSENS - Katrien EVERAERT - Linde FOBE - Luc DE MAN
Luc VERBIST - Lut D’HONDT - Pétra VANWICHELEN - Rudy BURM - Rudy METTEPENNINGEN
Theo DE WILDE - Viviane MOORTGAT - Wilfried HOLVOET 

Dichters:
Cecile VAN CAMP - Christina GUIRLANDE - Els VAN THUYNE - Etienne COLMAN - Patrick AUWELAERT
Pierre MAHY - Staf DE WILDE

 

TREE TIME                     een groepsportret onder bomen,                 een artistiek gesprek over bomen.

De ontstaansgeschiedenis van de mens is doorweven met betekenisvolle bomen. Van oudsher is de boom een object van eerbied, van innerlijke bespiegeling, van  verering en aanbidding geweest. Referenties zijn te vinden in de Bijbel, in de Griekse en Romeinse mythologie, in Germaanse en Keltische sagen, in de volkskunde en de boerenwijsheid met zijn ettelijke spreuken en gezegden. Talrijke voorbeelden kunnen aangehaald worden die deze verbinding tussen mens en boom illustreren. Bovendien hebben bomen, ieder voor zich, een bepaald karakter en vorm die corresponderen met diverse esoterische waarden, spirituele eigenschappen, psychologische symboliek, heilbrengende krachten. Ook het ecologisch standpunt vandaag heeft de mens terug bewuster gemaakt van de impact van bomen, bossen en groen voor de samenleving. Als bomen konden praten… Een zin die vaak met een intonatie van verzuchting wordt uitgesproken. In deze presentatie staat de boom als weerspiegeling van de kunstenaar zelf centraal, vertelt een verhaal met een dubbele betrokkenheid, eigen aan de boom: wortelend in de aarde en reikend naar de hemel, naar de verbondenheid met het eeuwige, met de mystiek van het ongekende, met het goddelijke en het verhevene, met het wonder van de natuur, strevend naar eenheid en harmonie. Maar ook een verhaal met de nodige twijfels en vragen, met diepe emoties gevangen tussen succes en tegenslag, tussen genot en teleurstelling, tussen zijn en schijn, tussen werkelijkheid en illusie. 

De fonetische uitspraak van de titel wijst tevens op de drieledigheid van de expositie. Scharnierpunt vormt het oeuvre van Frans Van Kerckhove die 7 jaar geleden overleed. Zijn oeuvre onthult een pastorale blik op het Durme- en Scheldeland. En zijn visie kruist de kijk op dit landschap door enkele klassieke meesters die deze regio tot artistieke hoogten hebben gebracht zoals Edmond Verstraeten, Achiel Van Sassenbrouck, Maurits Tilley en Albert Van Hecke. Deze selectie dialogeert op zijn beurt met de blik van de eigentijdse kunstenaar die totaal met andere ogen dit land van Filip De Pillecyn, Emile Verhaeren, Wies Moens en Jan Hammenecker bekijkt. Want tussen de benen van de bomen kan ik weer kind zijn, schrijft dichteres Els Van Thuyne.